Laureaten editie 2018

Wie waren de drie laureaten van editie 2018 ?

 

1) De eerste laureaat, winnaar van editie 2018 van de Karen Vernimmen-prijs : RAMAN.

 

In 2016 deed de toen 20-jarige Simon Raman, student gitaar aan het Gentse conservatorium, waar hij al sinds zijn kindertijd van droomde : zijn eigen alternatieve bluesrock-groep oprichten. De band kreeg de korte maar krachtige naam RAMAN., met Simon als frontman. Het verhaal begon met het muziekconcours Jonge Wolven, en sindsdien bouwde de vierkoppige band gestaag verder aan een ijzersterke live-reputatie. RAMAN. staat naar eigen zeggen voor eerlijke rock'n'roll met steeds een voet in blues- en rootsgronden. Zo veel mogelijk optreden is hun wens, in Gent en daarbuiten. Sinds kort is RAMAN. ook 'Artist in Residence' in muziekclub N9 in EekloLEES MEER... 

 

Jury : 

"Jullie zijn een band die ontegensprekelijk bulkt van het talent. Van zo'n beloftevolle groep gaan we zeker nog horen.

Ondanks jullie jonge leeftijd staan jullie met een indrukwekkende maturiteit op het podium. Het charisma en de podiumprésence van frontman Simon geven extra cachet aan de intrinsieke kwaliteit van jullie muziek.

De zelfgeschreven nummers zijn doorbloed van het oprechte sentiment dat de blues typeert.

Wij zijn ervan overtuigd dat jullie ooit rijk en beroemd zullen zijn, en met trots aan de wereld zullen vertellen over jullie winst in de Karen Vernimmen-prijs 2018.

Proficiat met deze welverdiende award, we wensen jullie het allerbeste toe !"

 

       --> FILMPJE  'RAMAN.'

 

                                  Groepsfoto RAMAN

 

 

 

2) Tweede laureaat 2018 : COMPAGNIE DE KOLIFOKKERS .

 

Compagnie De Kolifokkers is een theatergezelschap van enkele creatieve jonge vrouwen, dat in 2016 het levenslicht zag. De stukken zijn gebaseerd op de schrijfsels van groepslid Anna Carlier en zitten vol mythische aspecten en fantasierijke beeldspraak. Maatschappelijke thema's worden aangekaart vanuit een surrealistische setting ; het magisch realisme loopt als een rode draad doorheen hun werk.

Begin 2019 gaat de volgende voorstelling van de Kolifokkers, genaamd 'Noman', in première. In dit stuk staat het thema zelfdoding centraal, meer bepaald de speculaties over het hiernamaals en het omgaan met een dierbare die een zelfmoordwens heeft. De Kolifokkers nemen geen stelling in, maar willen dit moeilijke thema bespreekbaar makenLEES MEER... 

 

Jury : 

"De jury bewondert jullie vastberadenheid om als jonge theatermakers tegen de stroom in te kiezen voor tekst. Jullie creëren eigen stukken met een eigen invalshoek, en jullie houden vast aan de overtuiging dat wat jullie maken belangrijk is en een podium verdient.

De voorstellingen van de Kolifokkers zijn extra interessant en boeiend door het magisch realisme dat als een rode draad door jullie werk loopt. Herkenbare persoonlijke of maatschappelijke thema's worden vanuit een surrealistische setting benaderd, en krijgen daardoor een bijzondere impact.

Jullie zijn een eigenzinnig collectief met een duidelijke visie, waar we hopelijk nog veel van gaan horen.

Proficiat !"

 

       --> FILMPJE  'COMPAGNIE DE KOLIFOKKERS'

 

 

 

3) Derde laureaat 2018 : A MURDER IN MISSISSIPPI .

 

In zijn voltallige bezetting bestaat A Murder in Mississippi nu drie jaar. Deze groep van zes jonge mensen brengt roots-muziek, een mengeling van country, folk, blues en zelfs irish melodies. De bandleden delen hun passie voor muziek en brengen hun unieke achtergronden samen tot een breed gamma aan klanken, en creëren zo eigen nummers met een eigen stijl. Van zachte harmonieën tot opzwepende melodieën ; ze nemen je mee van Gent, over Dublin naar de weidse vlakten van Noord-Amerika. De muziek en sfeer waarvan de oevers van de Mississippi doordrenkt zijn, brengen een verhaal tot leven dat deze band wil uitdragen, als een doortocht door alle muzieksteden die de Mississippi met elkaar verbindtLEES MEER... 

 

Jury : 

"Jullie hebben een gevarieerd repertoire met invloeden uit diverse muziekstijlen en streken.

Het resultaat is toegankelijk en meeslepend. Van zodra jullie beginnen te spelen, worden mensen vrolijk. Iedere toehoorder krijgt een portie 'instant feel-good' over zich.

Met jullie unieke samenstelling slagen jullie erin voor elke emotie een passende harmonie te creëren. Dit samenspel is enkel mogelijk als men ook als groep stevig samenhangt. Bij jullie is het duidelijk dat het klikt, zowel op muzikaal als op menselijk vlak.

This train is definitely going to Dublin !"

 

       --> FILMPJE  'A MURDER IN MISSISSIPPI'

 

 

                                                                                                                        (Gent, 26 november 2018)

 

 

 

Jury 2018 = Celine Verkest, Katrijn Govaert, Tomas Raeymaekers, Chantal Vander Beken, Roland Vernimmen, Filip Vandevoorde.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

==> Bekijk hier de foto's van de prijsuitreiking van 26-11-2018.

 

 

 

wie WAREn de 10 genomineerden van 2018 ? ...

 

 

 

  

 

                  Finallogo Belfort Restaurant High