Jaargang 2015

 

1) De eerste laureaat, winnaar van ed.2015 van de Karen Vernimmen-prijs : ALLEZ, CHANTEZ ! .

 

‘Allez, Chantez!’ is de aanstekelijke benaming van het project van Annelore en Laila, dat in juni 2014 het levenslicht zag. Eén keer per maand op donderdagavond worden in hartje Gent zangstondes georganiseerd waar iedereen welkom is. Geheel gratis en zonder enige verplichting of verwachting kunnen mensen die goesting hebben om te zingen terecht bij “Allez, Chantez!” voor 2 uur ongegeneerde uitbundige samenzang. Zo ontstaat een geïmproviseerd koor van mensen van alle leeftijden en achtergronden, die bijgestaan door een pianist en een tekstenboekje diverse ‘golden oldies’ en gekende popnummers uit volle borst meezingen. De locatie voor dit spontane gebeuren is de Parnassuskerk in de Oude Houtlei.

“Allez, Chantez!” zorgt met dit project voor een sporadisch moment van verademing tegenover de toenemende prestatiedruk in onze huidige samenlevingLEES MEER... 

 

Jury : “Allez, Chantez!” heeft indruk gemaakt op de jury omdat het project erin slaagt de kracht van muziek, en zang in het bijzonder, volledig naar boven te laten komen. Mensen krijgen de kans bevrijd, soms zelfs ontketend hun stem te laten horen, maar wel in een sfeer van samenhorigheid en vertrouwen. De initiatiefneemster wordt als het ware één met de aanwezigen, en zo wordt iedereen elkaars entertainer. Méér interactief kan amusement niet zijn. Bezoekers, voorbijgangers worden aangezogen door de ongedwongenheid en het enthousiasme in de songs die ze horen. “Allez, Chantez!” biedt iedere Gentenaar de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier deel te nemen aan cultuur. Aangezien deze formule flexibel is, en niet gebonden aan plaatsen of aan infrastructuur, zal ze ongetwijfeld ook succesvol zijn buiten de Parnassuskerk, waarom niet in heel Vlaanderen. Dit concept waar iedereen vrolijk van wordt en waarbij men elkaar kan doen opbloeien, is onweerstaanbaar … dus ook voor de jury van de Karen Vernimmen-prijs.

 

       --> filmpje  'Allez, Chantez!'

 

                      Afbeelding Allez Chantez

 

 

 

2) Tweede laureaat 2015 : MUTE (Liesbet Hermans).

 

Liesbet Hermans is een jonge creatieve dame, die Gent in haar hart draagt. De afgelopen jaren was ze actief als ziekenhuisclown, mime-artieste en theatermaakster, maar in 2015 ontpopte ze zich tot organisator van 'MUTE', een kunstenfestival in stilte waarvan de eerste editie plaatsvond op 26 september op de site van de Sint-Baafsabdij. Diverse artiesten uit binnen- en buitenland werden door Liesbet samengebracht voor een avond van performances zonder geluid. Het lichaam zonder woord: sober en kwetsbaar. Een artistiek experiment, dat ruimte laat aan de performers om te improviseren in stilte. LEES MEER... 

 

Jury : Voor het eerst sinds de start van de Karen Vernimmen-prijs wordt niet de uitvoerder, maar de organisator van een evenement in de bloemetjes gezet. Met MUTE hebben wij als jury gekozen voor een op zijn minst excentrieke kandidaat, een buitenbeentje. Want mensen entertainen met stilte is ongewoon en zeker niet evident. Maar toch is Liesbet erin geslaagd om mensen te boeien, te intrigeren met een evenement dat haaks staat op de tijdgeest van vandaag. Geluidloze expressie kan mensen raken op een andere, vaak diepere manier. En wat opvalt is dat de stilte tijdens het MUTE-festival geen opgelegde stilte is ; de bezoekers ervaren de stilte als heel natuurlijk en passend, en worden er deel van. Wat voor Liesbet begon als een nieuw idee zonder gebruiksaanwijzing, zonder zekerheid over het effect of de impact ervan, heeft zich geopenbaard als een boeiend en origineel evenement dat smaakt naar meer. We hopen dat ze met haar aanstekelijke bezieling en met het opgedane vertrouwen een mooi vervolg kan breien aan het MUTE-verhaal.

 

       --> filmpje  'MUTE-festival'

 

 

 

3) Derde laureaat 2015 : LES FEMMES d'A FAIRE .

 

'Les femmes d'A faire' is de naam van een jong en dynamisch muzikaal duo, dat ‘zaken doet’ met het publiek. Dankzij de flexibiliteit van beide dames kunt u muzikaal met hen onderhandelen. Het programma van sopraan Mieke en pianiste Daisy beperkt zich dus niet tot het spelen van klassieke muziek. Naast het klassieke aanbod, kunt u 'les femmes d'A faire' vragen om een origineel concept te bedenken of om een programma te spelen waarvan u de muziek zelf samenstelt. Hun optredens zijn doorspekt met ludieke elementen en drijven op interactie met het publiek en improvisatie. Tijdens de Gentse feesten van de afgelopen jaren werden hun tienminuten-concerten dan ook bijzonder goed gesmaakt. LEES MEER... 

 

Jury : Wie ‘Les Femmes d’A faire’ zegt, zou kunnen zeggen: ‘klassieke muziek met een hoek af’. Deze twee sympathieke en getalenteerde dames brengen onder meer Chopin, Mozart en Beethoven tot bij de leek vanuit een speciale invalshoek. Hun humor en interactieve aanpak verkleinen de afstand en betrekken het publiek bij een muziekgenre dat nog te vaak vanop een piëdestal wordt gepresenteerd. Vanuit hun dagelijkse job als muziektherapeut weten Mieke en Daisy perfect wat muziek kan betekenen in een mensenleven. Uit hun voornemen om komend jaar een schoolvoorstelling in mekaar te steken, blijkt hun ambitie om een breder publiek te bereiken met hun muzikale en educatieve opvattingen. De jury gelooft in dit concept en moedigt hen aan om zo veel en zo vaak mogelijk hun ding te doen tussen de mensen.

 

       --> filmpje  'les femmes d'a faire'

 

 

 

                                                                                                                             (Gent, 9 november 2015)

 

 

Jury 2015 = Jits Van Belle, Karel Van Keymeulen, Lieven Claeys, Chantal Vander Beken, Roland Vernimmen, Filip Vandevoorde.

 

 

 

FOTO'S VAN DE PRIJSUITREIKING : klik hier voor enkele foto's van de uitreikingsavond van 9/11/2015.

 

 

 

GA TERUG NAAR DE ALL-TIME ERELIJST...