Jaargang 2014

 

1) Eerste laureaat, winnaar van jaargang 2014 van de Karen Vernimmen-prijs : LES ODETTES.

 

‘Les Odettes’ (°2014) wordt belichaamd door twee olijke dames die met hun stem en een accordeon odes brengen aan de mens, de liefde en aan diverse dingen des levens.

Met hun herkenbare liedjes fleuren Les Odettes buurtfeesten of zaalevenementen op. Ze zorgen voor een hartelijk onthaal of ze flaneren tussen de gasten en charmeren met een knipoog.

Het repertoire waarmee Les Odettes als echte retro-vedettes het publiek animeren, bestaat uit bekende nummers uit de jaren '30,'40 en '50, maar met hun eigen ludieke Nederlandstalige teksten weten ze een lach op ieders gezicht te toveren. LEES MEER... 

 

Jury : Met Les Odettes krijgt onze editie 2014 een winnaar die vorig jaar nog niet bestond. De twee olijke dames vonden elkaar pas dit jaar, maar de chemie die van bij het begin ontstond was onmiskenbaar. Hun spontaniteit en plezier straalt af op elk feest waar ze komen. Les Odettes staan garant voor lachende gezichten, en voor hier en daar een vertederend of ontroerend moment.

Wie mensen op deze manier blij maakt, wordt deel van de spirit van de Karen Vernimmen-prijs.

We hopen dan ook dat Les Odettes hun verdere plannen kunnen realiseren. Wij kijken dan ook al uit naar hun eerste avondvullende podiumvoorstelling.

 

                                                Foto Les Odettes

 

 

 

2) Tweede laureaat 2014 : TEN ADEM.

 

‘Ten Adem’ is een poëzieband uit Gent. Bas, Woord en Piano vormen de kern. Hun act houdt het midden tussen performancepoëzie en een muziekoptreden.

Podiumdichter Bardthesque Jaques en pianist Ben Schockaert brengen sinds 2008 zelfgeschreven woordperformances op de meest diverse podia in Vlaanderen en Nederland. Begin 2013 vervoegde (contra)bassist Joshua Dellaert hun rangen. Ten Adem bewijst het onderscheid tussen poëzie, muziek en voordracht teniet te kunnen doen. In 2012 wonnen ze de finale van het Amsterdamse podium voor woordkunst ‘Mind The Gap’, en dit jaar wisten ze zich te plaatsen voor de halve finale van de Nekka-wedstrijd. Ten Adem is klaar voor een volgende stap, en in maart 2015 brengen ze dan ook hun eerste cd en bundel uit. LEES MEER... 

 

Jury : Ten Adem is een groep die in grote mate beantwoordt aan ons criterium van originaliteit. Zij zijn pioniers in een genre dat ze nagenoeg volledig zelf hebben gecreëerd. Poëzie, voordracht en muziek verenigen is geen sinecure, maar bij Ten Adem pakt de mayonaise wonderwel. De diepe doorleefde stem waarmee frontman Bardt zijn zelfgeschreven poëzie tot een performance uitwerkt, verleent het concept van Ten Adem een boeiend en bijzonder cachet. Wij zijn dan ook blij dat wij de première krijgen van één van de nummers die op hun eerste album zullen verschijnen in maart volgend jaar. Dat album, bestaande uit een cd en een bundel, is de concretisering van hun evolutie en is hopelijk de aanzet tot een steeds groter succes voor de groep, en voor het genre.

 

 

 

3) Derde laureaat 2014 : COMPAGNIE AMAI! .

 

‘Compagnie Amai!’ is een groep prettig gestoorde twintigers die al een tweetal jaar actief is. Zij brengen voornamelijk thematisch improvisatietheater met een twist. Tweewekelijks treden ze op in café Barville (Klein Turkije, centrum Gent). ‘Compagnie Amai!’ wil toegankelijk zijn voor iedereen en daarom zijn de optredens gratis. Ze beschrijven zichzelf als “verfrissend, vernieuwend en zeer populair bij jongeren”. LEES MEER... 

 

Jury : Het improvisatietheater van 'Compagnie Amai!' biedt toegankelijk, laagdrempelig amusement en spreekt vooral een jong publiek aan. Studentenstad Gent is daarvoor de ideale locatie. Een avond op café met 'Compagnie Amai!' betekent twee uur lang overbelasting van de lachspieren. Bovendien wordt het publiek betrokken bij de invulling van de sketches. Zo krijgt het theater een aantrekkelijke interactieve dimensie. Zo’n initiatief, door en voor jonge mensen, gerealiseerd met heel weinig middelen, verdient onze lof.

 

 

 

(Gent, 20 oktober 2014)

 

 

 

 

Jury 2014 = Anemone Valcke, Karel Van Keymeulen, Jeroen Vereecke, Chantal Vander Beken, Roland Vernimmen, Filip Vandevoorde.

 

 

 

GA TERUG NAAR DE ALL-TIME ERELIJST...